یکی از بخش های مهم که در درآمدزایی اتاق ها و خدمات موجود در هتل نقش ایفا می کند، بخش بازاریابی در هتل می باشد. این بخش در دید مستقیم میهمانان و پرسنل هتل نمی باشد. (یعنی در لابی هتل مستقر نمی باشد)
وظیفه اصلی این بخش شامل: معرفی، دسته بندی و تبلیغات اتاق ها و امکانات موجود در هتل که با استفاده از وسایل زیر:
بنرهای تبلیغاتی، بروشورهای تبلیغاتی، تیزر تبلیغاتی در رسانه های ارتباط جمعی، شبکه های ارتباطی مجازی داخلی و بین المللی وغیره، صورت می گیرد می باشد.
مطالبی که باید در تعیین هر بخش از مشتریان مد نظر داشته باشیم. برای درک بهتر بخش بندی آن رابه 4 قسمت مهم تقسیم میکنیم.
(هتل ها باید تیم داده های تاریخی و بخش بندی تاریخی برای ذخیره داشته باشند تا به تجزیه و تحلیل مناسب چگونگی تغییرات و تاثیرات کسب و کار را بدانند که ایامثبت بوده یا منفی.)
تجزیه و تحلیل بخش های مختلف بر اساس عوامل خاص به تقویت درست تجزیه و تحلیل داده ها کمک می کنند.
انواع مشتریان در هتل بر اساس نوع ارتباط:
فرآیند بخش بندی مجدد رفتار بازار و مشتری:
رفتار یک مشتری برای اقامت در یک روز خاص،با مهمان دیگری که شش ماه زود تر از طریق تلفن رزرو کرده متفاوت است.
این سه سوال پیش می آید:
نکته قابل توجه در یک ارتباط کامل در مدیریت درآمد و فروش و بازاریابی حیاتی است.
دلایلی جهت بررسی مجدد بخش بندی :
یک سازمان، نهاد برای رشد و ادامه حیاط خود با رقیب موجه می شود. مدیر موفق بازاریابی و فروش می بایست علاوه بر شناخت رقبا کاری خود و انجام شیوه های مؤثر برای رقابت صحیح و عادلانه با آنها می بایست به مدیران سایر بخش های سازمان کمک بسیاری نماید.
اگر یک سازمان (هتل، رستوران و غیره) که ارائه خدمات ملموس و غیر ملموس برای مشتریان خود دارد رقبای کاری خود را نشناسد قطعاً با زوال (مرگ) خود در کوتاه ترین زمان ممکن روبه رو خواهد شد. به عنوان مثال هتلی که تازه افتتاح شده می بایست در گام اول برای موفقیت خود در کوتاه ترین زمان ممکن پس از شناخت می بایست برای راهای مقابله با رقبای کاری خود(سایر هتل های هم نوع خود) اقدام نماید تا مشتریانی را که جذب کرده را به راحتی از دست ندهد.
“جذب یک مشتری هزینه چندانی ندارد، اما نگهداری آن هزینه بسیار دارد.“
یک سازمان موفق، به سازمانی گفته می شود که پس از شناخت مشتریان و نیازهای آن بتواند محیط های بازاری را کامل شناخته و در جهت رشد در این محیط های تلاش بسیار نماید. به عنوان مثال: امروزه نگهداری از حیوانات اهلی مانند سگ، گربه، پرنده کوچک میان مردم خیلی خیلی باب شده است. هتل می تواند شرایطی را فراهم آورد که امکانات نگهداری از حیوانات میهمانان در هتل نیز داشته باشد و امکانات دیگری که مربوط به ساختار هتل نیست اما باتوجه به نیازهای جامعه بازاری می تواند برای میهمانان مقیم و مشتریان غیرمقیم ارائه نماید.
از آنجایی که مهمترین خدمت یک هتل یا مسافرخانه یا اقامتگاه های بومگردی، در اختیار قرار دادن اتاق جهت استراحت میهمانان خسته و تازه از راه رسیده می باشد. لذا تدارک دیدن یک پکیج اقامتی که در آن امکانات خاصی نظیر وعده غذایی و رفاهی تعریف شده است می باشد. آژانس های مسافرتی نیز از این قائده مستثنا نمی باشند. ارائه پکیج مسافرتی شامل: طول مدت اقامت، امکانات اقامتی، وسیله حمل و نقل، امکانات رفاهی و غیره) نیز برای مسافران ضروری می باشد.
شیوه تبلیغات و معرفی خدمات و امکانات یک سازمان در اصل جهت دهنده ارائه خدمات و امکانات آن سازمان می باشد. به عنوان مثال هتل برای ارائه اتاق و وعده غذایی های خود و امکاناتی که بر اساس ستاره و درجه خود به میهمان ارائه می کند می بایست تبلیغات را انجام بدهد.
مدیریت یک سازمان، نهاد عم از خدماتی و غیره می بایست مبتنی بر دانش، تجربه و یادگیری صورت بگیرد. یعنی یک مدیر توانمند می بایست دانش علمی، تجربه شخصی در زمینه مدیریت داشته باشد. همچنین یک مدیر می بایست در طول زمان مدیریت همواره در حال یادگیری و تجربه اندوزی مداوم باشد و صرفاً به دانش و تجربه های قبلی خود تکیه ننماید.