منطقۀ حفاظت شده ونمونه گردشگری گلول:
منطقه حفاظت شدل گلول در فاصله ۸۵ کیلومتری شمال شرق شهر شیروان، در نوار مرزی ایران و ترکمنستان، قرر گرفته و طبیعتی بکر و دست نخورده دارد. کوهستان های این منطقه پوشش گیاهی جنگلی تنک دارند و انواع گونه های وحشی همچون قوچ، بزکوهی، غزال، پلنگ، گرگ و انواع پرندگان همچون کبک و تیهو در آن زندگی میکنند. این منطقه ییلاق عشایر کرمانج است که شیوه زندگی و آداب و رسوم آنها در کنار طبیعت زیبا و کوههای سرسبز و بلند، گلول را به یک منطقه ویژه گردشگری بدل ساخته است.
روستای هدف گردشگری گلیان:
روستای گلیان یکی از ۳۶۵روستای نمونه گردشگری ایران و همچنین جزء ۳روستای نمونه گردشگری شهرستان شیروان در خراسان شمالی می باشد. روستای گلیان در ۲۳ کیلومتری جنوب شهر شیروان و در موقعیت ریاضی ۵۷ درجه و۳۵ دقیقه طول جغرافیایی و۳۷ درجه و۱۴ دقیقه عرض شمالی واقع شده است.که از طرف شمال به روستای ملا باقر و از طرف جنوب به روستای استخری و بلقان و از شرق به زمینهای مزروعی فاروج و از غرب به روستای برزلی محدود می گردد.
این روستا دارای آب و هوای نیمه خشک سرد کوهستانی بوده که منجر به شکل گیری حیات وحش وطبیعت زیبا ودل انگیزی در روستا شده است . در سال ۸۵جمعیت آن ۶۲۳ نفر بوده است.
گویش مردم این روستا به دو صورت کرمانجی و فارسی می باشد. از صنایع دستی آن می توان به قالیبافی اشاره کرد.
یکی از قرا ی بسیار قدیمی شیروان است که در روزگاری مرکز حکومت پایین ولایت بوده است .این روستا در دره ای واقع شده که دو قلعه بالای ده ساخته اند. یکی این طرف دره و یکی آن طرف قلع ای بسیار مستحکم و بزرگ و قدیمی است که به قلعه موسی خان معروف است .این قلعه دهنه ای را که از سمت کوه اسفراین می آمد حفظ و نگهبانی می کرد. دربالای دو کوه مشرق و مغرب از هر طرف به فاصله ۱۵۰۰ذرع سه برج ساخته شده است که دهنه شمالی این دره که منتهی باغات است معلوم نیست که به چه واسطه محفوظ بوده است.قلعه داشته یا سنگری بسته است. آب رودخانه که از گلیان جاری است و به طرف شیروان روان می باشد و منبع آن روستای استخری است .
گلیان شهر بزرگی بوده و ۷حمام داشته و امروزه آثاری از آن حمام ها باقی نمانده است .در گلیان مقبره و بقعه معتبری است معروف به مقبره بابا توکل وسعت بقعه ۶متر و مصالح به کار رفته د رآن از سنگ و گچ بوده و از قرار معلوم بابا توکل ازمشایخ ، عرفا و مرتاضین بوده است و در شمال مقبره بابا توکل امیر شمس الدین محمد بن نظام الدین ولی بیگ مدفون بوده است سنگ قبر او را اهالی از زیر آوار قبه بقعه خرابه بیرون آورده ،شسته وپاک کرده و بر مزار قبر بابا توکل نصب کرده اند که امروزه اثری از آن باقی نمانده است.
منطقه نمونه وروستای هدف گردشگری زوارم :
روستای زوارم در فاصله ۲۸ کیلومتری جنوب غرب شیروان واقع است. که از شمال به روستاهای شیر آباد، ورقی و از جنوب به روستاهای مشهد طرقی و قوینانلو و از شرق به روستای بزآباد و از غرب به روستای قزل حصار و باداملق محدود می گردد. مردم روستا به زبان ترکی تکلم می کنند این روستا مرکز دهستان زوارم است.
زوارم که معنای آن دره بهشت است و سابقا دوالدرم نام داشت یکی از قرا قدیمی و تاریخی منطقه شیروان است .زوارم یکی از حوضه های آبریز منطقه شیروان است که رودخانه پر آب زوارم از آنجا سر چشمه می گیرد.
دراین روستا هشتاد چشمه وجود دارد . زو ارم دربین دره ای ژرف و طویل و سر سبز وپر درخت با مناظر دیدنی فراوان یکی از مناطق بکر و ییلاقی در شمال خراسان واقع شده است .از آثار تاریخی این روستا می توان به تپه دست ریز ارک و قزلر قلعه اشاره کرد و همچنین محلات روستا عبارتند از : حصار محله ،آشاقه محله ، پایین ده،آخور خانه که در حال حاضر مسکونی هستند . زو ارم در زمان سابق خان نشین و مرکز حکمرانی بود که از حکام و خوانین آن می توان به الهیار خان ،شاهرخ ،مرتضی بیک و شاهپور خان اشاره کرد .
بر اساس بررسی های انجام شده توسط کارشناسان باستان شناس از دوره مس، سنگ و عصر مفرغ میانی آثار بدست آمده که از آن دوره تا کنون در این روستا اسکان وجود داشته است.
آثار شناسایی شده در روستا :۱-خیرات حقه ۲-تپه پایین ده ۳-امامزاده ۴-قز قلعه ۵-قزلر قلعه ۶-تپه ارگ
منطقه نمونه وروستای هدف گردشگری اوغاز :
روستای اوغاز در فاصله ۴۵ کیلو متری شمال شرقی شیروان قرار دارد که از شمال به کوه های گنه و کلاته بالی و از جنوب به کوه کیسمار و روستای چپانلو و از شرق به کوه های کل داغ و زو و از غرب به تازه اوغاز محدود می گردد . مردم این روستا به زبان ترکی محلی تکلم می کنند . این روستا جزء دهستان سیوکانلو شیروان ویکی از قرای قدیمی با قدمت ۶۰۰ساله است که بنای اولیه آن بوسیله ازبکان بنیان گذاری شده است اوغـاز از مناطق سر سبز و با صفای شیروان است که چشمه سارهــای زلال وسرد آن در تابستان ها بر زیبایی آن می افزاید .
کوه معروف آن کیسمار ( کیو مار ) و دره های حاصل از فرسایش آب های جاری آن معــروف به سوله زو و قره زو می باشد و در قله کوه کیسمار محلی به نام قزلر قلعه وجود دارد که آثار خانه های مخروبه و حوض آب و تکه های ظروف سفالی و چینی و مسی در آن مشاهده می گردد که این قز لر قلعه ها معمولا در قله کوه احداث می شد و دارای راهـــــی صعب العبـور بود وسابقا قبل از حملات دشمن و در گیری ها ، دختران و زنان را به آنجا منتقــل می کردند و چند نفر از نیرومند ترین و ورزیده ترین تیر اندازن را نیز در اطراف قلعه می گذاشتند تا از هجوم دشمن در امان باشند.البته اجناس قیمتی و زیور آلات را نیز به آنجا منتقل می کردند . این محل در اوغاز به گنج صلصل نیز معروف است.