باغ ایرانی یا فردوس اسلوب خاصی در ساخت و ساز دارد، مواردی که آن را از باغهای انگلیسی، فرانسوی، ایتالیایی و حتی هندی متفاوت نمودهاست. آنقدر زیبا و ستودنی است که کلمه بهشت را بر آن نهاده اند .
از مشخصه های باغهای ایرانی وجود تقارن و رعایت زوایای هندسی چشمنواز است که در این باغ هم از آن استفاده شده است .
مشخصه فراوان و به وفور یافت شده دیگر، در باغهای ایرانی وجود حوض ها و جوی های آب روان با فواره های زیبا در ریان آن است ، هیچ باغ ایرانی را نمیشود پیدا کرد که آب از دل آن عبور نکند
باغهای ایرانی معمولا کنار قناتها ساخته شدهاند. برای همین هم قناتها و باغهای ایرانی تقریبا در یک دوران شکل گرفته اند و در هر باغ ایرانی می توان جاری بودن اب را مشاهده نمود.
این باغ ایرانی به اندازه قاجاریه قدمت دارد. در اصل مستوفیالممالک اینجا را آباد کرده است. بعضی از درختهای باغ ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال عمر دارند ؛ این باغ عمری ۲۳۰ ساله دارد و در فضایی به وسعت ۴و۳ هکتار در منطقه ۳ تهران واقع شده است . و به واسطه درختان سر به فلک کشیده و فضای سبز قدیمی آن تصمیم گرفته شد در این محل باغی براساس الگوی باغهای ایرانی احداث گردد. به همین دلیل فضای سبز این باغ قدیمی براساس الگوی باغ های پر درخت و گل ایرانی طراحی شده است و گونه های گیاهی مانند برگ نو ، برگ بو ، زرشک ، شیرخشت ، مورد ، پیراکانتا ، انواع بوته رز ، نسترن و بوته ها ی فصلی و دایمی در آن وجود دارد و بنا به هر فصل گلهای فصلی به آن اضافه می شود مانند گل های لاله و نرگس در فصل بهار و بوته های داوودی در فصل پاییز که در هر فصل باعث زیبایی و شکوه این باغ می شود .
باغ ایران شیخ بهایی در تمام فصول سال زبیابی خیره کننده و منحصر به فرد خود را دارد اما یکی از بهترین فصل ها برای بازدید از این باغ زیبا بهار می باشد زیرا در این فصل روییدن لاله های زیبا و رنگارنگ همچون یک بوم نقاشی زیبایی این باغ را دوچندان می کند .
باغ ایرانی در سال ۱۳۹۳ به خاطر قدردانی از زحمات چندین ساله ایشان، به نام مهندس علی مختاری نامگذاری شدهاست، چرا که ایشان سالها قبل این باغ را طراحی کرده بودند. ایشان تلاش کردند که ویژگیهای باغ ایرانی در این طراحی رعایت شود.
بخشهای مختلف باغ
این باغ دارای ۳ ورودی است: ورودی اصلی که در بخش جنوبی باغ قرار دارد، دو ورودی نیز از سوی شرقی و غربی در دو طرف باغ وجود دارد؛ هر دو ورودی دارای سازههای شبکهای، آجری هستند که با لوسترهایی سبزرنگ تزیّن شدهاند. از بخش های زیبای این باغ فوارهها، آبراهها و حوضهای فیروزه رنگ هستند که در سراسر باغ دیده میشوند و در میان این حوضها یک سازه طاقی شکل خودنمایی میکند.
در انتهای باغ در قسمت شمالی، عمارتی وجود دارد که کوشک اصلی این باغ به حساب میآید. این بخش قبلا کاربری کافه و رستوران داشت اما در حال حاضر بخشی از آن به عنوان کتابخانه مورد بهره برداری قرار گرفتهاست. کتابخانه دارای دو بخش خانمها و آقایان است. بخشی از ساختمان کوشک به واحد اداری تخصیص یافتهاست و ورود عموم آزاد نیست. زیبایی این بنا به سر در کوشک با طرحهای سبز و آبی و لوسترهای آن است و همچنین تصاویر زیبای باغ که از داخل کوشک میتوان مشاهده کرد؛ ردیف درختان کاج و صندلیهای متعدد و چشمنوازی تقارن و اضلاع هندسی حوض و حوضچههای پر آب
باغ ایرانی ده ونک دارای بخشهای متفاوتی است از جمله زمین بازی کودکان، بخش مربوط به ورزش و تندرستی، آلاچیق و سکوها که اغلب محلی برای گردهماییهای خانوادگی است، کتابخانه عمومی ، نمازخانه و سرویس بهداشتی عمومی و ویژه برای معلولین از امکانات این بوستان به شمار میروند.
این بوستان دارای مناظر زیبایی است که برای دوستداران هنر عکاسی و عکاسان حرفه ای و مبتدی محلی مناسب برای پیدا کردن سوژه های ناب عکاسی از طبیعت ، گل و گیاه و ساختمان و کوشک و نهرهای آب آن می باشد . کوشک اصلی بهترین جا برای عکس گرفتن است. آبنماهای پلکانی باغ هم سوژه خوبی برای عکاسی شما هستند.
آدرس بوستان باغ ایرانی : خیابان شیخ بهایی شمالی، ۲۰ متری پیروزان ، کوچه شهید صابری است . برای رسیدن به این باغ میتوانید در ضلع شمالی میدان ونک خیابان ولیعصر ابتدای خیابان خدامی در ایستگاه تاکسی به مقصد ده ونک سوار شوید، سپس در خیابان صابری پیاده شوید و حدود ۵ دقیقه پیاده روی کنید تا به درب جنوبی برسید.
از اتوبان شهید چمران نیز می توانید در ایستگاه پل مدیریت از اتوبوس بی آر تی پیاده شوید و از دست راست خیابان ۲۰۰ متر به طرف شمال بروید که به پلکانی می رسید که پس از بالا رفتن از انها به یکی از درهای پارک می رسید که نام مهندس عل مختاری بر ان دیده می شود.
گردآورنده: صادق ثقفی اصل
کارشناس مدیریت هتلداری
۱۵مرداد۱۴۰۰