در این مقاله ضمن معرفی مختصر حرفه ی راهنمای گردشگری عمومی(راهنمای تور) به طور خلاصه به مباحث موجود در این دوره در دو بخش نیز پرداخته شده است.

بخش اول:
معرفی راهنمای گردشگری عمومی:
راهنمای گردشگری عمومی یکی از مشاغل تخصصی در صنعت گردشگری می باشد که زیر گروه رشته ی مدیریت جهانگردی می باشد. این حرفه هم به صورت فنی و حرفه ای در قالب مدرک دیپلم در سازمان فنی و حرفه ای کشور و هم به صورت مدرک معتبر و مورد تأیید سازمان گردشگری، اتومبیل رانی کشور در میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور قابل برگزاری می باشد.
مباحث دوره راهنمای گردشگری عمومی:
لازم بذکر است که علاقه مندان در طی این دوره جهت تکمیل دوره خود، می بایست موارد زیر را آموزش می بینند:
-
راهنمای طبیعتگردی
-
راهنمای کویرگردی
-
راهنمای کوهنوردی
-
راهنمای دریانوردی
-
راهنمای کودک
-
راهنمای بزرگسال
-
کمک های اولیه
-
راهنمای موزه گردی
-
عکاسی در طبیعت
-
آشنایی با بافت زمین و اقلیم جغرافیا (مباحث پایه ای علم جغرافیایی)
-
تاریخ ایران
-
تاریخ جهان
-
فرهنگ و اقوام ملل، شناخت الگوهای رفتاری
-
ارتباطات و فن بیان
-
آشنایی با صنعت گردشگری
-
زبان عمومی انگلیسی (محاوره ای)
-
زبان تخصصی انگلیسی گردشگری
-
حقوق و قوانین در صنعت گردشگری
شایان ذکرست که علاقه مندان به حرفه ی راهنمای گردشگری عمومی می توانند پس از گزراندن این دوره به عنوان راهنمای تور در آژانس های هواپیمایی فعالیت کنند. البته گزراندن این دوره به منزله مشغول شدن فراگیران پس از اتمام دوره در آژانس های هواپیمایی نمی باشد. بلکه فراگیران نیز می توانند بعد از اتمام دوره و دریافت مجوز برگزاری (مدرک معتبر دوره) به صورت انفرادی نسبت به برگزاری تورهای گردشگری نمایند.

در زیر شما خوانندگان گرانقدر با مباحث مهم در دوره راهنمای گردشگری عمومی آشنا خواهید شد:
-
مبحث آشنایی با صنعت گردشگری:
در این درس فراگیر ضمن آشنایی با مفهوم اصلی گردشگری که در لاتین بدان توریسم Tourism، نیز گفته می شود با تاریخچه صنعت گردشگری آشنا خواهد شد. ضمن اینکه فراگیران در این مبحث با ارکان و چارت سازمانی موجود در صنعت گردشگری مانند چارت سازمانی آژانس های هواپیمایی، چارت سازمانی سازمان هواپیمایی کشور، چارت سازمانی کلیه هتل ها و مسافرخانه های درجه ۱،۲و۴ و کلیه سازمان ها و ارگان هایی که در این صنعت مشغول به کار می باشند آشنا خواهند شد.
۲. مبحث حقوق و قوانین در صنعت گردشگری:
از آنجایی که هر صنعت برای بهتر اداره شدن و انجام گرفتن فعالیت های خود می بایست یکسری حقوق و قوانین برای خود تعریف بنماید. صنعت گردشگری هم نیز از قائده مستثنی نیست. فراگیران در این مبحث با حقوق و قوانین موجود برای کارکنان با حقوق و قوانین موجود برای مسافران (عم از هوایی، زمینی، دریایی) نیز آشنا خواهند شد. لازم به یادآوریست که مبحث قوانین و مقررات طبق آئین نامه سازمان بین المللی گردشگری WTO، نیز می باشد.
۳. مبحث فرهنگ و اقوام ملل، شناخت الگوهای رفتاری:
به جرأت می توان گفت که صنعت گردشگری جزء صنایعی می باشد که افراد گوناگون از نژاد و فرهنگ های مختلف باهم در ارتباط می باشند یکی از مباحث مهم در صنعت گردشگری، مبحث فرهنگ و اقوام ملل، شناخت الگوهای رفتاری نیز می باشد. فراگیران در ابن مبحث با اقوام مختلف در کره زمین که شامل: چشم بادامی ها، خاورمیانه، اروپائیان، آمریکاییان و ساکسون ها، اسکیموها، استرالیایی ها و غیره آشنا خواهند شد تا بتوانند در هنگام برخورد با آنان با دانستن سنت ها و آداب آنان بهترین خاطره را در ذهن آنان از خود به جای بگذارند.
۴. ارتباطات و فن بیان:
به عقیده مدرسان و فعالان صنعت گردشگری، صنعت گردشگری یک صنعت پویا و زنده می باشد و مهم ترین جزء برای زنده نگه داشتن صنعت گردشگری، برقراری ارتباطات و تداوم نگهداشتن آن به صورت مستمر می باشد. اگر جریان فرآیند ارتباطات بین کارمند (فعال گردشگری) با مسافر بصورت مطلوب انجام نگیرد باعث ایجاد چالش و شکست فعال گردشگری در این صنعت می گردد. فراگیران ضمن آشنایی با علوم ارتباطات باید روی فن بیان، آداب و معاشرت خود بسیار کار کنند تا بتوانند در این صنعت موفق شوند. دوره ارتباطات و فن بیان جزء دوره های اصلی دوره راهنمای گردشگری عمومی نمی باشد. اما به عقیده مدرسان و اساتید این دوره، جزء دوره ای لازم و ضروری برای کسانی که با مسافران بصورت مستقیم سرکار دارند، نیز می باشد.
۵. دوره کمک های اولیه C.P.R:
از آنجایی که راهنمای تور به عنوان لیدر”مدیر” برای گروه نیز می باشد لذا در صورت رخ دادن حوادث غیر مترقبه مانند شکستگی، در رفتگی، گزیدگی، بیماری صرع، پانیک(حملات نامتعارف عصبی) وغیره رخ داد می بایست ضمن رعایت خونسردی و دعوت افراد گروه به حفظ آرامش خویش، اقدامات اولیه جهت ثابت نگه داشتن حال مصدوم تا رسیدن وی به بیمارستان یا مرکز درمانی نماید. مبحث کمک های اولیه جزء مباحث مهم و ضروری دوره راهنمای گردشگری عمومی نیز برای فراگیران دوره می باشد.
۶. زبان عمومی انگلیسی (محاوره ای) و
۷. زبان تخصصی گردشگری:
می توان گفت که از آنجایی که، راهنمایان تور در صنعت گردشگری با افراد گوناگون و غیر زبان محلی سرکار دارند لذا دانستن و مسلط بودن به یک زبان (غیر از زبان محلی)، ترجیحاً انگلیسی برای آنان الزامی می باشد. دانستن یک زبان خارجی به برقراری ارتباطات کلامی کمک بسیاری میتواند بکند. لذا فراگیران می بایست در طول گزراندن دوره راهنمای گردشگری عمومی، دوره زبان تخصصی گردشگری را نیز بگذرانند.

بزودی در بخش دوم: به سایر مباحث موجود در دوره راهنمای گردشگری عمومی خواهیم پرداخت.
نگارنده:
صادق ثقفی اصل
مدرس سازمان فنی و حرفه ای
رشته مدیریت گردشگری
رشته مدیریت هتلداری
۲۵دی۱۳۹۹
1 Comments
[…] […]